Da li efikasno dišete?

By Goran Anđelić

Koji je vaš BOLT rezultat?Body Oxygen Level Test (BOLT) meri vašu senzitivnost na povećan nivo ugljen dioksida (CO2) u krvi, telu. Ukoliko je vaš rezultat nizak, verovatno imate lošu mehaniku disanja, pod stresom ste i često ostajete „bez daha“.
BOLT-est je najmerodavnije uraditi odmah nakon buđenja, po mogućstvu prirodnog, bez budilnika, ali ako se i probudite sa budilnikom, sačekajte par minuta, pa se onda testirajte.

1 –🚶‍♂️: Nakon normalnog disanja na nos, normalno (uobičajeno) izdahnite kroz nos i zapušite nozdrve (podrazumeva se da su vam zatvorena i usta).

2 –🚶‍♂️: Upalite štopericu i na prvu potrebu za udahom je zaustavite.
Napomena: Ovo nije test maksimalnog vremena koje možete da izdržite bez daha. Štopericu treba zaustaviti na prvi fiziološki znak kojim telo signalizira da želi da udahne, a oni se obično javljaju u vidu potrebe da se „proguta knedla“ ili kao kratak grč u stomaku ili plućima.

Skor ispod 20 sekundi je loš, 👎
Od 20 do 40 sekuni dobar, 👍
Preko 40 sekundi odličan. 🎉🤸‍♀️🏆 
Ukoliko vam je rezultat ispod 20 sekundi na njegovom popravljanju svakako treba da poradite koristeći vežbe disanja koje uključuju zadržavanje daha, bilo sa punim ili ispražnjenim plućima.
Samu tehniku BOLT disanja koja se koristi pri testiranju možete koristiti i kao vežbu. Treba samo da udahnete normalno kroz nos, isto tako izdahnete i zapušite nozdrve kako bi ste sprečili ulazak vazduha. Nozdrve treba da držite zapušene sve dok ne dobijete prvu jasnu želju za udahom, tada oslobodite nos i ponovo normalno udahnite. Udah nakon pauze treba da bude miran, a ne intenzivan, buran (što bi značilo da ste preterali). Ovakvo disanje (udah i izdah sa kontrolisanom pauzom) ponovite par puta, sve do trenutka kada nagon za udahom počne da vam se javlja odmah nakon izdaha. Tada napravite kratku pauzu, „nadišite se“ (dišite normalno), pa ponovite ciklus. Dva, tri  ciklusa su sasvim dovoljna, a samu vežbu bi trebali da uradite bar dva puta (slobodno i češšće) dnevo.Koju god vežbu da koristite, bitno je i da osvestite pravilni obrazac disanja, udahom kroz nos. Koristite dijafragmalni mišić kao primarni pokretač udaha, ravnomerno povećavajući cilindrični pritisak u predelu lumbalnog dela trupa.
Popravljanje BOLT skora i vašeg načina disanja doprineće vašm zdravlju, bićete izdržljiviji u fizičkim aktivnostima i imaćete kvalitetniji san.